Webbläsare och teknik

Riksgäldens webbplats fungerar i olika webbläsare, men för att undvika eventuella avvikelser i design och funktion rekommenderar vi en modern webbläsare.

Webbplatsen är byggd enligt webbstandard W3C 2.0. För att strukturera innehållet används programspråket XHTML 1.0 Transitional, och för att styra presentationen av innehållet används Cascading Style Sheets (CSS) 2.1 och 3.

Unicode (UTF-8) används som teckenstandard.

Responsiv webbplats

Webbplatsen är responsiv, det vill säga den anpassar sig efter den skärmstorlek som du använder för att besöka webbplatsen.

Pdf-dokument

Många dokument publiceras i så kallat pdf-format. För att kunna läsa dessa måste du ha installerat Adobe Reader. Det är gratis och går att ladda hem från Adobes webbplats. Om du har problem med att öppna och/eller läsa filerna kan det bero på att du behöver uppgradera din Acrobat Reader till en senare version.

Det kan uppstå problem att öppna pdf-filer i webbläsaren Chrome och vi rekommenderar då att du istället försöker med webbläsaren Explorer eller Edge.

Javascript

Webbplatsen kräver att javascript är aktiverat i din webbläsare för följande funktioner:

  • visning av hjälptexter när du klickar på hjälpikonen (om javascript är avslaget visas hjälptexterna från början)
  • löpande felmeddelande i formulär (om något är fel ifyllt visas också alla felmeddelanden när du klickar på knappen Skicka)
  • sökordsförslag i sökrutan
  • inloggning till SIBS-systemet

Javascript är vanligtvis förinställt att vara aktiverat i webbläsaren. Om inte, ändra via webbläsarens meny Verktyg/Internet-alternativ.

ActiveX

ActiveX är vanligtvis förinställt i webbläsaren.

Om ActiveX inte är aktivt och du använder Windows och Internet Explorer visas inte videor från YouTube. Du kan ändra detta under Verktyg/Internet-alternativ/Säkerhet eller kontakta din IT-avdelning om du surfar från ditt företag.

Säkerhet – Secure Sockets Layer (SSL)

När du besöker oss kan du få upp en dialogruta om säkerhet. Det beror på att vi har valt att presentera hela vår webbplats över SSL för att du ska kunna känna dig trygg.

SSL (Secure Sockets Layer) innebär att all kommunikation mellan dig och webbplatsen är insynsskyddad (krypterad) och att du kan vara säker på att det verkligen är Riksgäldens officiella webbplats som du har kommit till. Du ser att vår webbplats presenteras över SSL genom att det står https:// i adressfönstret i webbläsaren.