På riksgalden.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen för dig och för att samla in statistik. Vi använder också kakor för webbanalys så vi kan förbättra vår webbplats. Mer om kakor (cookies).
Finansiell stabilitet
Finansiella kriser är något av det mest kostsamma ett samhälle kan drabbas av. Om en kris uppstår i en bank eller ett annat institut ansvarar Riksgälden för att hantera situationen.

Hur hanteras banker i kris?
Riksgälden kan ta kontroll över en krisande bank eller institut som bedöms vara systemviktigt. Staten kan på så sätt agera snabbt och kraftfullt för att hantera en finansiell kris utan att skattemedel sätts på spel.

Hur hanteras centrala motparter i kris?
Centrala motparter har blivit allt viktigare aktörer i det finansiella systemet med ökad betydelse för den finansiella stabiliteten.
En fungerande samhällsekonomi
Effektiv krishantering minskar kostnaden för samhället. En allvarlig störning i systemet kan orsaka stora kostnader för samhällsekonomin.
Nyheter
Finansiella stabilitetsrådet träffas 9 juni
Fredag den 9 juni träffas företrädare för regeringen, Finansinspektionen, Riksbanken samt Riksgälden för ett möte i Finansiella stabilitetsrådet.
Uppfyllnad av kravet på kapitalbas och kvalificerad skuld – första kvartalet 2023
Samtliga systemviktiga banker och andra institut uppfyllde vid utgången av det första kvartalet sina krav på kapitalbas och kvalificerad skuld, så kallade MREL-krav. Det visar Riksgäldens...
Kravet på kapitalbas och kvalificerad skuld – första kvartalet 2023
Riksgälden redovisar hur de systemviktiga bankerna och instituten levde upp till de ställda MREL-kraven vid utgången av det första kvartalet 2023.
Ändrade föreskrifter om resolution
Riksgälden har fattat beslut om ändringar i Riksgäldskontorets föreskrifter (RGKFS 2015:2) om resolution.